Bude to velká událost pro český esport a další krok k rozšíření tohoto fenoménu do povědomí široké veřejnosti. Fotbalová asociace České republiky prostřednictvím svého projektu eRepre uspořádá anketu o nejlepšího hráče na virtuálních trávnících za rok 2020. Vítěz bude vyhlášen v televizním přenosu společně s hlavní anketou Fotbalista roku!

V rámci prvního ročníku této unikátní ankety se bude vyhlašovat nejlepší hráč z efotbalové hry FIFA od vydavatele EA Sports. Pro dosažení úspěchu museli hráči prokázat své umění v celém roce 2020, tzn. jak ve hře FIFA 20, tak i po vydání nové verze hry – FIFA 21.

Výběr eFotbalisty roku proběhne na velmi podobném principu jako hlasování u ostatních kategorií. Bude však respektovat specifika esportového prostředí. Do poroty byli zařazeni zástupci hráčů jednotlivých FIFA týmů, manažeři FIFA týmů, zástupci herních i masových médií, organizátoři esportových turnajů, ale také fotbalisté české reprezentacePatrik Schick a Jakub Jankto, kteří jsou také vášnivými hráči virtuálního fotbalu. 

Celkem tak bude 50 hlasujících, kteří rozhodnou o vítězi, který si odnese trofej pro premiérového efotbalistu roku České republiky. 

Věříme, že tato anketa vzbudí velký ohlas nejen u samotných hráčů, ale v celém herním světě i v médiích. Prvním ročníkem chceme odstartovat tradici, která má velký potenciál směrem do budoucna. Pro nás je to zase možnost ukázat, že špičkoví čeští FIFA hráči jsou také aktivními sportovci, kterým třeba úplně nevyšla kariéra v profesionálním fotbale, ale i nadále se mu věnují,“ uvedla Iveta Vondrová, ředitelka oddělení reprezentace.

Jeden hlas je věnován také fanouškům – ti mají právě teď možnost na Instagramu eRepre rozhodnout, komu jej přidělí. 

Společně tak s porotou rozhodnou o tom, kdo si odnese nejcennější individuální titul českého esportu. Vyhlášení bude možné sledovat večer 23. března na kanále ČT sport. 

“Pro nás i esportové prostředí je to obrovská událost. Českým fotbalistům fandíme a teď bude mít jeden z nás možnost stát se vítězem po jejich boku,” řekl jeden z favoritů ankety, T9Laky, FIFA hráč Viktorie Plzeň esport.

 

A proč se anketa letos uskuteční pouze pro hráče FIFA?

Pro anketu je zapotřebí, aby byla co nejvíce objektivní. Což znamená, že je potřeba vyšší počet relevantních hlasujících (organizátoři turnajů, manažeři týmů, zástupci médií mající o esportu přehled), což by momentálně u hry PES bylo problematické, tohle zázemí ještě hra u nás nemá. Není však vyloučeno, že v příštích letech se bude vyhlašovat i PES eFotbalista roku.

Televizní přenos byl navíc předem definován s vysokým časovým omezením a pro vyhlášení další ankety by se již nenašel prostor. Proto se zatím bude vyhlašovat pouze nejlepší hráč ve FIFĚ.